Skip to Content

Airfryer; wat kan je ermee?

Airfryer; wat kan je ermee?

Hete lucht, daar draait het om bij een airfryer. Vergeet frituurolie of -vet, alleen hete lucht is nog nodig om je frietjes te bakken. Die hete lucht circuleert rond de frietjes die in een mandje liggen.

Het toestel heeft niet veel tijd nodig om die hete lucht op te wekken. Wacht een tweetal minuten en het apparaat heeft de lucht al opgewarmd tot 180 graden! Heel wat sneller dan een klassieke frituurpan.

Olie of vet komen er vrijwel niet meer aan te pas. Daarom bevatten de frieten uit een airfryer tot 80% minder vet dan frietjes uit een frituurpan. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

“Klassieke” frietjes

Hete lucht, daar draait het om bij een airfryer. Vergeet frituurolie of -vet, alleen hete lucht is nog nodig om je frietjes te bakken. Die hete lucht circuleert rond de frietjes die in een mandje liggen.

Lekkere knapperige frietjes: wie lust ze niet? Traditioneel gebruik je een frituurpan om frietjes te bakken, of zelfs om er een gezonde kapsalon te maken. Die frituurpan moet je vullen met vet of olie. Je verwarmt olie of vet tot zo’n 180 graden en gooit er dan de voorgesneden frietjes in. Het duurt gemiddeld 20 minuten om een portie friet te bereiden.

Lekker zijn ze zeker, maar ook gezond? Samen met de frietjes krijgt je lichaam een hoop vet of olie binnen.

Bovendien hangt er in je keuken een onvermijdelijke frietgeur. Zelfs je kleren beginnen op de duur naar frietjes te ruiken! Je moet vet of olie regelmatig vervangen. Bovendien verbruikt je frituurpan een aanzienlijke hoeveelheid energie.

Dankzij de nieuwe airfryer is het mogelijk frieten te bereiden zonder olie of vet. Frietjes die even smakelijk zijn! In dit artikel geeft airfryer tips over hoe zo’n apparaat werkt en wat je er allemaal mee kunt doen.

Waarom een airfryer?

Zoals gezegd, je hoeft niets in te leveren qua smaak en knapperigheid als je een airfryer gebruikt. Aan vet of olie hoef je niet meer te denken. Maar er zijn nog meer pluspunten.

Het apparaat is gemakkelijk schoon te maken. Stop het mandje en andere accessoires gewoon in de vaatwasser. Geen vettig apparaat meer in je keukenkast! Je hoeft ook geen olie of vet meer te vervangen. En bovendien: je moet niet meer met vuil frituurvet of -olie naar het milieupark.

Een airfryer verbruikt heel wat minder elektrische energie. Hij is sneller opgewarmd en verliest minder warmte dan een frituurpan.

Op het gebied van geur wint overduidelijk de airfryer. Bij de frituurpan walmt de geur gewoon uit het toestel. Bij een airfryer ruik je nog wel dat je frietjes aan het bereiden bent, maar daar blijft het dan ook bij. Gedaan met de sterke frietgeur die in je huis en in je kleren blijft hangen.

Last but not least: de veiligheid. Bij een klassieke frituurpan werk je met vet of olie van 180 graden.

Niet direct een veilige situatie in een keuken waar ook kleine kinderen rondlopen. Het aantal brandwonden waarvan heet frituurvet of -olie de oorzaak is, is bijna niet te tellen. Bij een airfryer hoef je er niet voor te vrezen dat je kinderen heet vet of olie op hun lichaam zouden krijgen.

De grootte van het apparaat

In de eerste jaren dat hij op de markt was, had de standaarduitvoering een inhoud van ongeveer 300 tot 400 gram. Om een heel gezin van eten te voorzien met een standaard airfryer, was je dus wel even bezig.

Inmiddels vind je grotere modellen op de markt. Een airfryer XL heeft een inhoud van ongeveer 1,2 kilogram.

Bovendien beschikken de airfryer XL-modellen vaak over extra functies. Zo bestaan er types (de crispy fryers) die zorgen voor een extra krokant korstje op je eten.

Wat maak je er allemaal in klaar?

De tijd dat het apparaat alleen maar diende om frietjes te bereiden, is lang voorbij. Al snel na het verschijnen van de airfryer paste men het toestel ook voor andere voedingswaren toe.

Het bereiden van snacks is geen enkel probleem. Gooi er gerust bitterballen en kroketten in! Omdat de hete lucht in het toestel een temperatuur bereikt van 200 graden, kun je er ook mee grillen, bakken en braden.

In feite kun je tegenwoordig alles dat je in een oven bereidt, ook in een airfryer klaarmaken. En het gaat ook heel wat sneller dan in een oven!

Zelfs een gebak maken in het toestel is mogelijk. Airfryer recepten vind je in overvloed op het web. Als voorbeeld geven we hieronder een lekker recept voor een chocoladecake.

  • Als ingrediënten heb je nodig: 50 gram boter, 50 gram suiker, 1 ei, 50 gram bloem, 1 eetlepel cacao en 50 gram pure chocolade in stukjes
  • Verwarm de airfryer voor op 160 graden. Gebruik een kleine kom en klop met een handmixer gedurende vijf minuten de boter en de suiker tot een romige crème.
  • Klop het ei erdoor en doe er ook de cacaopoeder, bloem en een snufje zout bij. Voeg ten slotte de stukjes pure chocolade toe.
  • Doe dit beslag in een ingevette cakevorm van 400 milliliter. Zet vervolgens de cakevorm in het mandje en schuif dit in het toestel.
  • Laat de cake gedurende 25 minuten bakken tot deze er bruin en gaar uitziet. Laat hem nadien 5 minuten in de cakevorm afkoelen. Haal hem ten slotte uit de cakevorm om nog verder af te koelen.

Andere recepten voor bijvoorbeeld roerbakschotels, quiches, tosti’s en zelfs biefstuk met champignons vind je na enkele minuten zoeken op het web. Producenten van voedingswaren zijn mee op de kar gesprongen. Sommige snacks zijn speciaal ontwikkeld om in een airfryer klaargemaakt te worden. Je kunt dat zien aan een airfryer-icoontje op de verpakking. Naast dat icoontje vind je vaak de bereidingstijd terug.

Airfryer baktijden

De baktijden op de verpakking van voedingswaren moet je beschouwen als een richtlijn. De ideale baktijd hangt onder meer af van de grootte van je toestel: bezit je een standaardtoestel of een airfryer XL?

Hoe ver de voedingsproducten van elkaar liggen in het mandje, heeft ook een grote invloed. Het is vaak een kwestie van een beetje experimenteren. Tabellen van airfryer baktijden voor verschillende etenswaren kunnen hierbij een nuttig uitgangspunt zijn.

Wat te doen als je op de verpakking geen airfryer baktijden terugvindt, maar wel de baktijd voor in een oven?

Regel dan de temperatuur 20 graden lager dan de voorgeschreven oventemperatuur. Stel de baktijd in op iets meer dan de helft van de voorgeschreven oventijd.

Een airfryer van Philips of een ander merk?

Airfryers van diverse producenten verschillen van elkaar in kleine details. Bij het ene merk zie je wat meer toeters en bellen dan bij het andere.

Philips was één van de eerste producenten die het nieuwe apparaat in een zeer beperkt aantal uitvoeringen op de markt bracht.

Tefal bracht een variant van het toestel uit, de actifryer. De actifryer roert continu de voedingswaren in het mandje met een bewegende arm.

Als je in een actifryer voedingswaren wilt bereiden die ‘heel’ moeten blijven, moet je een ander soort mandje toepassen.

Bij elke airfryer horen overigens diverse accessoires die afzonderlijk te koop zijn. Denk daarbij aan grillpannen, bakplaten, bakpannen, rekjes, bakvormen en dergelijke.

En hoe smaakt het?

Zijn de frietjes uit een airfryer lekkerder dan de frietjes uit een frituurpan? Dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Etenswaren bereid in een airfryer hoeven in elk geval niet onder te doen voor voedsel dat in een oven klaargemaakt is.

De airfryer biedt een nieuwe manier van eten maken, waarbij je geen vet of olie meer nodig hebt. Gezonder, veiliger en sneller is het in elk geval. Lekkere airfryerrecepten vind je bovendien in overvloed. Eet smakelijk!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *