Skip to Content

Airfryer ervaringen; hoe werkt het, voordelen en nadelen

Airfryer ervaringen; hoe werkt het, voordelen en nadelen

Tot ongeveer anderhalf jaar geleden had ik zelf ook een airfryer, en ik moet toegeven: zo’n ding is echt best handig. Het leek mij beter voor de gezondheid, omdat je geen liters frituurolie meer hoeft te gebruiken. Bovendien vond ik het huis altijd zo gaan stinken van de frituurpan, dus vandaar dat de overstap werd gemaakt van frituurpan naar airfryer.

En zo kleven er nog veel meer voordelen aan het hebben van een airfryer, want wist je bijvoorbeeld dat je er meer mee kunt dan alleen friet en snacks in klaarmaken?

Natuurlijk is niet alles aan de airfryer positief; helaas zijn er ook wat nadelen. In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van een airfryer voor jou op een rijtje, zodat je zelf de keuze kunt maken of jij ook de overstap maakt van frituurpan naar airfryer!

Lees ook: De beste airfryer recepten

Voordelen

Tot ongeveer anderhalf jaar geleden had ik zelf ook een airfryer, en ik moet toegeven: zo’n ding is echt best handig. Het leek mij beter voor de gezondheid, omdat je geen liters frituurolie meer hoeft te gebruiken. Bovendien vond ik het huis altijd zo gaan stinken van de frituurpan, dus vandaar dat de overstap werd gemaakt van frituurpan naar airfryer.

Vooral als het gaat om gemak en veelzijdigheid, kan een airfryer voor jou echt een aanwinst zijn. Een airfryer is op meerdere aspecten veel gemakkelijker in onderhoud en gebruik dan een frituurpan. Dit zijn een aantal belangrijke voordelen van een airfryer:

Een airfryer is gemakkelijk schoon te maken: dit kan namelijk gewoon in de vaatwasser! Niet het hele apparaat natuurlijk, maar het mandje waar je de friet en snacks in bakt. De lade van de airfryer kun je het beste na elk gebruik met keukenpapier schoonmaken, want er druipt toch nog wel eens wat vocht of vet in.

Een airfryer is snel en makkelijk om voor te verwarmen: het duurt slechts een paar minuten voordat de airfryer de juiste temperatuur heeft bereikt. Ook geeft de airfryer dan een geluidje waardoor je weet dat het klaar is! Bij een frituurpan is dat toch wat moeilijker te bepalen en duurt het langer.

De airfryer gaat automatisch uit als de timer is afgelopen: je kunt zelf de tijd instellen voor het bakken van jouw frietjes of snacks. Vaak staat dit ook op de verpakking. Je hoeft je zo geen zorgen te maken dat je eten aanbrandt, in tegenstelling tot met een frituurpan.

Het huis stinkt minder: eerlijk is eerlijk, ook met een airfryer ruik je wel in huis dat er friet is gegeten. Maar de stank is echt veel minder dan met een gewone frituurpan. Als je dan ook nog de afzuigkap even aanzet, heb je veel minder last van de nare geurtjes.

Je hebt geen frituurvet nodig: dit scheelt niet alleen aanzienlijk in kosten (zo’n fles kost toch al snel 6 euro en je moet na 5 keer frituren het vet al vervangen), maar wat denk je van het geknoei met vet? Dit is een erg vies klusje, maar met een airfryer heb je hier geen last meer van.

Je kunt de airfryer ook gebruiken om te bakken: maak bijvoorbeeld eens een cake in de airfryer, of gebruik hem om een lekker saucijzenbroodje in af te bakken! Belangrijk is dan wel dat je de airfryer goed schoonmaakt, zodat de geuren en smaken niet gaan mengen.

Nadelen

Helaas heeft een airfryer niet alleen maar voordelen, maar welk apparaat heeft dat wel? Er is altijd wel iets te bedenken wat minder handig of minder goed is aan een apparaat:

Een airfryer neemt ruimte in: zeker voor een apparaat dat je niet dagelijks gebruikt, kan het vervelend zijn om op je aanrecht te hebben staan. Maar met een frituurpan heb je natuurlijk hetzelfde probleem.

Het bereiden van friet en snacks duurt langer: je friet en snacks zijn niet binnen vijf minuten klaar, maar moeten soms wel 15-20 minuten in de airfryer liggen voordat ze geelgoud en krokant zijn. Echter duurt het voorverwarmen van een airfryer dan weer minder lang dan een friteuse, dus al met al zal het misschien niet veel uitmaken qua tijd.

Je moet speciale friet en snacks kopen: je kent ze vast wel, die friet en snacks die speciaal gemaakt zijn om in de oven of airfryer klaar te maken. Vaak zit er veel minder in en betaal je wel veel meer. Is het dan echt nodig, of is het weer pure marketing? Eigenlijk kun je ook gewone friet en snacks uit de diepvries gebruiken in de airfryer, maar deze worden minder krokant en blijven er wat bleek en zielig uitzien. Dit probleem heb je niet met speciale friet en snacks voor de oven en airfryer.

Het mandje is niet erg groot: je kunt in het mandje van de airfryer vaak maar een bodempje friet leggen om alles goed gaar en krokant te krijgen. Doe je hem te vol, dan wordt het alsnog een slappe boel. En wil je de airfryer gebruiken om een cake te bakken? Dan heb je vaak een speciaal bakblik nodig dat in de airfryer past. Gelukkig zijn er voor de airfryer voldoende accessoires te koop!

Conclusie

Ik vond de airfryer eigenlijk altijd best een ideaal ding! Inderdaad hadden we veel minder last van stank in huis en vond ik het heel fijn dat ik niet meer zo hoefde te knoeien met frituurvet. Het idee dat je voor een airfryer geen frituurvet hoeft te gebruiken, vond ik bovendien erg prettig.

Iets anders klaarmaken dan friet en snacks heb ik met de airfryer nooit gedaan, dus daarover kan ik zelf helaas niet oordelen. Ik denk toch, hoe goed je de airfryer ook schoonmaakt, dat er hoe dan ook geuren en smaken van friet en snacks in je cake terechtkomen, dus dat lijkt mij geen smakelijk idee.

Nu ik zelf al sinds anderhalf jaar geen airfryer meer heb, mis ik het apparaat toch minder dan verwacht. Ik heb ook geen frituurpan, maar gebruik nu de oven veel vaker. Ik houd erg van koken en maak dan ook graag zelf m’n frietjes klaar en bak deze in de oven.

Ook dat is een veel gezondere optie dan frituren! Ik snijd de frietjes zelf en meng het in een kom met een eetlepel olijfolie of zonnebloemolie. Ook heerlijk met wat kruiden, zoals tijm of rozemarijn. En wil ik eens een keertje échte friet met een kroket? Dan ga ik, héél af en toe, gewoon naar de snackbar om de hoek!

Meer informatie vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Lievelyne Lievelyne schreef:

    Ooh ja, de Airfryer vond ook zijn weg naar onze keuken! Zo handig, vooral omdat ik soms een vuur te kort kom en dan gewoon even de Airfryer kan aanzetten om bijvoorbeeld groenten klaar te maken of een stukje vis te bakken. Love it!