Skip to Content

Aircooler, ventilator of mobiele airco; wat is de beste en voordelen / nadelen

Aircooler, ventilator of mobiele airco; wat is de beste en voordelen / nadelen

Het is volop zomer en dat is af en toe ook flink te merken aan de temperaturen buiten! Het kan fijn zijn om ergens wat verkoeling vandaan te halen, zodat het in huis tóch lekker fris blijft. De meest gekozen apparaten die voor deze verkoeling kunnen zorgen, zijn de ventilator, aircooler of mobiele airco.

Als je hier naar gaat zoeken, zie je dat deze apparaten flink in prijs van elkaar verschillen. Maar betekent dat dan ook dat een duurder apparaat meer verkoeling geeft dan een ventilator van 20 euro? Het is goed om te weten wat precies de verschillen zijn tussen een ventilator, aircooler en mobiele airco, en welke je in jouw situatie het beste kunt kiezen!

Ventilator

De goedkoopste en misschien ook wel de meest gekozen optie om te zorgen voor verkoeling in huis, is de ventilator. Ze zijn vrijwel overal te koop en heel eenvoudig in gebruik. Het is simpelweg een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en het apparaat inschakelen. Een ventilator zorgt voor een zachte bries in huis, waardoor de gevoelstemperatuur zakt.

Er wordt echter alleen luchtverplaatsing gecreëerd, dus de effectieve temperatuur in huis blijft gelijk. Je kunt vaak de snelheid en draairichting van een ventilator instellen, en daarnaast beschikt deze soms over een timer, zodat het apparaat bijvoorbeeld een uurtje blijft blazen zodat je in slaap kunt vallen.

Een ventilator is vaak licht en compact, waardoor je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen. De aankoopprijs ligt niet erg hoog, dus je kunt eventueel meerdere ventilatoren aanschaffen zodat je die in meerdere kamers in je huis kunt zetten.

Het energieverbruik van een ventilator ligt laag, waardoor je het gebruik van een ventilator nauwelijks zult merken op je energierekening. Een nadeel is wel dat je stijve spieren kunt krijgen wanneer de ventilator continu op je gericht is, bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Meer informatie vind je hier.

Aircooler

Een aircooler is een apparaat dat qua uiterlijk veel op een mobiele airco lijkt. Een aircooler werkt prima als je de kamertemperatuur met maximaal 3 graden Celsius naar beneden wilt brengen. Meestal is het alleen de gevoelstemperatuur die zal dalen, en niet de daadwerkelijke temperatuur in huis.

De ruimte wordt eigenlijk niet gekoeld, maar een aircooler geeft wel een koele luchtstroom die erg verfrissend kan zijn op warme dagen. Je kunt niet zelf een gewenste temperatuur instellen, maar vaak kun je wel de ventilatiestand en -positie aanpassen. Een aircooler heeft een reservoir dat je steeds moet vullen met koel water. Vaak zijn er ook koelelementen bijgeleverd, zodat je deze in het reservoir kunt leggen zodat het water nog koeler is.

Hoe kouder het water dat je in de aircooler doet, des te koeler is de lucht die de aircooler uit zal blazen. De ruimte waarin de aircooler staat wordt bovendien meteen bevochtigd, doordat het water wat zich in het reservoir bevindt zal verdampen. Het is daarom wel fijn om een raam open te zetten, zodat de ruimte niet té vochtig wordt.

Een voordeel van een aircooler is dat deze geen afvoerslang heeft. Je kunt de aircooler daarom overal neerzetten! Daarnaast is een aircooler mobiel en handzaam; het is eenvoudig om de aircooler naar een andere kamer te verplaatsen. Qua prijs is een aircooler een stuk goedkoper dan een mobiele airco, maar wel duurder dan een gewone ventilator.

Het energieverbruik van een aircooler valt ook reuze mee, en een aircooler geeft meestal niet veel lawaai. Als je gevoelig bent voor droge lucht en daardoor snel verkouden wordt, kan een aircooler ook een uitkomst bieden; deze bevochtigt namelijk de lucht zodat het fris en koel blijft.

Meer informatie vind je hier.

(Mobiele) Airco

Met een mobiele airco kun je de temperatuur in huis zelf instellen; in de meeste gevallen kun je je huis wel 10 graden Celsius koeler krijgen! Een mobiele airco werkt met een koelmiddel en een warmtepomp. De warmte wordt door de airco uit de lucht onttrokken; er wordt koele lucht de kamer in geblazen, terwijl er warme lucht via een afvoerslang naar buiten gaat.

Je moet dus wel ruimte hebben om een afvoerslang door bijvoorbeeld het raam naar buiten te laten. Een mobiele airco zal de lucht juist ontvochtigen, in tegenstelling tot een aircooler die de lucht juist bevochtigt. Het condenswater dat zich in de waterdamp van de warme lucht bevindt, wordt door de mobiele airco opgevangen in een waterbak.

Ook een mobiele airco kun je eenvoudig verplaatsen, zo lang er maar een plek is waardoor de afvoerslang naar buiten kan. Een mobiele airco is ideaal voor mensen die niet genoeg hebben aan een koude luchtstroom, maar echt een verlaging willen van de temperatuur in huis. Sommige mobiele airco’s kunnen ook ruimtes verwarmen, zuiveren en ontvochtigen.

Enkele nadelen van een mobiele airco is dat ze nogal wat energie verbruiken, meer lawaai maken dan een ventilator of aircooler, een stuk duurder zijn, en dat er dus een afvoerslang nodig is die naar buiten moet. Ook zul je misschien niet direct merken dat de airco aan staat, omdat het even duurt voordat de ruimte echt koeler zal worden.

Meer informatie vind je hier.

Conclusie

Heb je genoeg aan een lekker briesje in huis die de gevoelstemperatuur verlaagt? Dan is een ventilator vaak prima. Je kunt hier eventueel een lage bak voor zetten met flessen koud of bevroren water, zodat de luchtstroom nog wat koeler is. Bovendien een erg voordelige oplossing! Dit effect lijkt een beetje op wat een aircooler doet; deze koelt de warme lucht enigszins af door middel van koud water.

Een aircooler verkoelt net iets meer dan een ventilator, maar is qua aanschafprijs wel een stuk duurder. Mensen die echt de temperatuur willen verlagen, kunnen het beste kiezen voor een mobiele airco. Deze kost wel flink meer dan een ventilator of aircooler, maar je kunt zelf de gewenste temperatuur instellen. Zo kan het buiten 30 graden zijn, en bij jou in de kamer waar de airco staat slechts 20 graden!

Het stroomverbruik van een airco is wel meer dan dat van een ventilator of aircooler, evenals het lawaai wat het apparaat maakt. En vergeet ook niet de afvoerslang van de airco die door bijvoorbeeld een raampje naar buiten moet; hier moet je wel de mogelijkheid voor hebben.

Hoe zorgen jullie voor verkoeling in huis?

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *