Skip to Content

Abrikozen recepten

Abrikozen recepten

Abrikozen zijn niet alleen heerlijk zoet en sappig, maar ook rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, C en vezels. Er zijn tal van manieren om abrikozen in uw maaltijden op te nemen, van zoete desserts tot hartige gerechten. Hieronder vind je enkele heerlijke abrikozen recepten om uit te proberen.

Abrikozen-amandeltaart

Deze abrikozen-amandeltaart is een heerlijk dessert dat perfect is voor een zomerse dag. Begin met het maken van een amandel-korst. Meng hiervoor amandelmeel, bloem, suiker, boter, zout en een ei tot een deeg. Druk het deeg in een taartvorm en bak deze 10 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Laat de korst afkoelen en leg vervolgens halve abrikozen op de bodem. Maak een mengsel van slagroom, suiker, eieren en amandel-extract en giet dit over de abrikozen. Bak de taart 30-35 minuten tot deze goudbruin is.

Abrikozen smoothie

Deze abrikozen smoothie is een heerlijke en verfrissende drank voor een warme dag. Meng in een blender abrikozen, yoghurt, melk, honing en vanille-extract tot een glad mengsel. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe voor een extra koele smoothie. Serveer in een glas en geniet!

Geroosterde abrikozen met honing en tijm

Geroosterde abrikozen met honing en tijm zijn een heerlijk bijgerecht dat goed past bij geroosterde kip of varkensvlees. Snijd abrikozen doormidden en verwijder de pit. Leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat en besprenkel ze met honing en tijm. Rooster de abrikozen 10-15 minuten in de oven op 200 graden Celsius, tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Abrikozenjam

Zelfgemaakte abrikozenjam is niet alleen heerlijk, maar ook een geweldige manier om te genieten van abrikozen tijdens het hele jaar. Snijd abrikozen in stukjes en meng deze met suiker en citroensap. Breng het mengsel aan de kook in een pan en laat het 20-30 minuten sudderen tot het dik wordt. Schep de jam in gesteriliseerde potten en bewaar deze in de koelkast.

Couscous salade met abrikozen en amandelen

Deze couscous salade met abrikozen en amandelen is een lichte en smaakvolle maaltijd voor de lunch. Bereid couscous volgens de instructies op de verpakking. Rooster amandelen in een pan en snijd abrikozen in stukjes. Meng de couscous met amandelen, abrikozen, gehakte peterselie, citroensap, olijfolie en zout en peper naar smaak.

Abrikozen tarte tatin

Een ander heerlijk abrikozenrecept om uit te proberen is de abrikozen tarte tatin. Dit Franse dessert is een variatie op de klassieke tarte tatin met appels. Het wordt gemaakt door verse abrikozen te gebruiken in plaats van appels, wat resulteert in een heerlijke combinatie van zoete abrikozen en karamel. De tarte tatin wordt bereid door suiker te karamelliseren in een pan, gevolgd door het toevoegen van abrikozen en het deeg erbovenop te leggen. De tarte tatin wordt omgekeerd uit de pan gehaald en geserveerd met een bolletje vanille-ijs of slagroom. Het is een prachtig en smakelijk dessert dat indruk zal maken op uw gasten.

Abrikozen-gembersiroop

Deze abrikozen-gembersiroop is een geweldige manier om abrikozen te bewaren en te gebruiken in verschillende gerechten. Snijd abrikozen in stukjes en kook ze met water, suiker en geraspte gember tot een siroop. Giet de siroop en abrikozen in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast. Gebruik de siroop als topping voor yoghurt, ijs of pannenkoeken.

Gevulde abrikozen met geitenkaas en honing

Deze gevulde abrikozen zijn een heerlijk voorgerecht of hapje voor bij de borrel. Snijd abrikozen doormidden en verwijder de pit. Meng geitenkaas met honing en vul de abrikozen met het mengsel. Bak de gevulde abrikozen in de oven op 180 graden Celsius gedurende 10-15 minuten, tot ze warm en lichtbruin zijn.

Abrikozenrisotto met basilicum en parmezaanse kaas

Deze abrikozenrisotto is een heerlijk hoofdgerecht dat perfect past bij een zomerse avond. Bak ui en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg risotto rijst toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens bouillon en stukjes abrikozen toe en laat het geheel sudderen tot de rijst gaar is. Voeg als laatste gehakte basilicum, geraspte parmezaanse kaas en boter toe en roer tot de risotto romig is.

Abrikozenchutney

Deze abrikozenchutney is een heerlijke toevoeging aan je kaasplankje of als topping op een broodje. Snijd abrikozen in stukjes en meng met uien, appel, gember, rozijnen, azijn en suiker. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen tot het dik wordt. Schep de chutney in gesteriliseerde potten en bewaar deze in de koelkast.

Abrikozen-yoghurtijs

Dit abrikozen-yoghurtijs is een heerlijk en gezond dessert voor een warme dag. Meng abrikozen, Griekse yoghurt, honing en vanille-extract in een blender tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat deze draaien tot het ijs klaar is. Serveer het ijs in een kom en geniet van deze verfrissende traktatie.

Probeer deze heerlijke abrikozen recepten en ontdek hoe veelzijdig deze vrucht kan zijn in de keuken! Wist je dat ieder jaar op 9 januari abrikozen dag op de kalender staat?

Meer recepten vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *