De 7 vinkjes: een boek van Joris Luyendijk. Het wordt interessanter als je de tekst die er ook nog achteraankomt leest: ‘Hoe mannen als ik de baas spelen’. Hij plaatst zichzelf bij de mannen die, even heel kort door de bocht gezegd, de dienst uitmaken in ons land. Wat zijn die 7 vinkjes en wat wil hij met dit boek vertellen?
Wat zijn de 7 vinkjes?
Laten we beginnen met de vraag wat die 7 vinkjes dan zijn. Het zijn 7 kenmerken en als je aan die 7 voldoet behoor je bij de gelukkige elite in ons land. Het is maar 3% van de bevolking, maar het zijn wel de mensen die boven alles staan en die ervoor zorgen dat hun levensstandaard als gewoon wordt gezien. De overige (97%!) bevolking worden zelfs weggezet als de minderheden. Die 7 kenmerken die je voor jezelf maar eens moet afvinken zijn:
- Man
- Gymnasium of VWO
- Universiteit
- Wit
- Met hoogopgeleide of welgestelde ouders (in ieder geval 1)
- Minimaal 1 ouder geboren in Nederland
- Hetero
Op de site Blijstift.nl vertelt de auteur dat Joris Luyendijk een toespraak had op het museumcongres en begon over de zeven vinkjes. Die zeven waren volgens de auteur niet helemaal bovenstaande zeven vinkjes. Hij heeft het naast man, hetero, wit, hoogopgeleid en ook hoogopgeleide ouders over twee andere vinkjes. Namelijk wonen in de Randstad én ANB sprekend. Een kloppende aanvulling waarschijnlijk op de andere…
Niet discrimineerbaar en dus alle kansen
Het komt er ook nog eens op neer dat je niks hebt waarmee je deel uitmaakt van een groep die gediscrimineerd wordt. Toch fijn… Maar je hebt dus ook alles mee om te slagen in het leven. Een werkgever zal weinig op je aan kunnen merken en (on)bewust je afwijzen omdat je een ‘afwijkend’ iets hebt. Hoe vaak wordt een vrouw, een persoon met een kleurtje of een homo toch nog afgewezen puur om dat feit? Vaak. En waarschijnlijk niet eens altijd bewust!
De 7 vinkjes test
Je kunt natuurlijk heel simpel voor jezelf bekijken hoeveel vinkjes jij zou hebben. Maar er is ook een test online en dan kan je meteen zien hoeveel procent van de bevolking onder je zitten. Dat je een donkerdere huidskleur hebt, homo bent of vrouw: je kunt er niks aan doen. En ook niet als je ouders geen hoogopgeleide mensen zijn. En daarmee is meteen duidelijk hoe oneerlijk het allemaal is!
Kansenongelijkheid
Daarmee komen we dus meteen uit bij het idee van het boek. Of eigenlijk juist niet…want het boek gaat niet over kansenongelijkheid. Maar het is wel een eerlijk verhaal van een man met 7 vinkjes zelf. Hij onderzoekt wat het feit dat hij tot die elite hoort met hem heeft gedaan. Want mensen met minder of zelfs zonder vinkjes zullen eigenlijk veel meer levenservaring hebben. Hij laat in zijn boek zien hoe groot de kloof is tussen deze elite 7-vinkjes mannen en de overige ‘gewone’ burgers.
Knap
Het is natuurlijk een knappe prestatie dat je je eigen milieu zo onder de loep durft te nemen en eerlijk durft te kijken naar wat er daarmee misgaat. Zonder direct een schuldige aan te wijzen en de rol van prediker op zich te nemen.
Reviews vertellen
Als je de reviews bekijkt zijn het lovende woorden. En komt er ook naar voren dat het een eyeopener is voor sommige mensen. Juist omdat het een insider is die vertelt en niet iemand die zichzelf gediscrimineerd voelt zal het bij mensen een andere indruk achterlaten. Het is immers geen zielig verhaal over zichzelf, dus kan niemand zeggen dat hij zich aanstelt…
Wat vertelt Luyendijk zelf erover?
In de Volkskrant zegt Luyendijk zelf dat het volhouden dat iedereen in Nederland met gelijke kansen geboren wordt, niet opgaat. Hij vraagt zich af hoe het anders zo kan zijn dat vijf van de zes laatste premiers uit dit selecte groepje komt. Hij stelt zelfs dat dit soort mensen op de hoogste posities terecht komen zonder dat zij de meeste gekwalificeerde personen zijn!
Zijn overpeinzingen zijn zeker het lezen waard! Want we denken wel dat we in Nederland gelijk zijn…maar als zelfs een insider durft toe te geven dat het niet zo is, dan mogen we toch eens kritisch na gaan denken.
Het boek
He boek ‘De zeven vinkjes’ is te koop als e-book, als digitaal luisterboek en gewoon als boek (hardcover). Het boek gaat niet over kansenongelijkheid, maar over het piepkleine groepje Nederlanders die als enigen niet weten hoe kansenongelijkheid voelt. En juist zij bepalen voor de rest van het land hoe we erover praten en of we er wel of niet iets aan gaan doen.
Hoe werkt een tekort aan dit soort levenservaring door in je persoonlijkheid en mensbeeld? Joris durft het aan om van binnenuit te onderzoeken wat dit met hem heeft gedaan. Wat was de invloed van zijn nest, lichaam en opleiding op hem als persoon? En wat doen de ‘zeven vinkjes’ met hun land?
Meer informatie vind je hier.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment