Skip to Content

Hoeveel stappen per dag is gezond; is 10.000 qua aantal onzin?

Hoeveel stappen per dag is gezond; is 10.000 qua aantal onzin?

Heb jij het wel eens bijgehouden hoeveel stappen je op een dag zet? Dat kan bijvoorbeeld als er op je telefoon een stappenteller zit, maar dan moet je wel je telefoon continu op zak hebben.

Makkelijker kun je je stappen bijhouden met een stappenteller, fitness-tracker of smartwatch! Dat is naast gemakkelijk en handig, ook nog eens superleuk om te doen. Je kunt snel zien hoeveel stappen je al hebt gezet en hoeveel je er dus nog “moet” nemen om je doel van 10.000 stappen per dag te behalen.

En waarschijnlijk zorgt het er ook voor dat je gekke capriolen gaat uithalen om koste wat het kost dat magische aantal te halen, zoals vlak voordat je gaat slapen nog even extra traplopen, rondjes lopen door de woonkamer of tóch nog even snel buiten een ommetje maken.

Maar waarom wordt er zoveel waarde gehecht aan die 10.000 stappen per dag? Wat voor positieve effecten heeft dit op je gezondheid en hoe zorg je ervoor dat het lukt? Ik zocht het voor je uit!

Waarom 10.000 stappen?

Heb jij het wel eens bijgehouden hoeveel stappen je op een dag zet? Dat kan bijvoorbeeld als er op je telefoon een stappenteller zit, maar dan moet je wel je telefoon continu op zak hebben.

Tienduizend is natuurlijk een mooi rond getal, maar dat is vast niet de enige reden dat 10.000 als richtlijn wordt genomen voor onze beweging. Deze richtlijn van 10.000 stappen per dag is eigenlijk bedacht door de Japanse arts Yoshiro Hatano.

Mensen die voldoende bewegen, hebben over het algemeen een betere gezondheid dan mensen die vaak inactief zijn. Ook in Nederland wordt vaak uitgegaan van een half uur matig tot intensief bewegen per dag; om gezond te worden en te blijven zou dit een goede richtlijn zijn.

Maar sommige mensen zijn met werk of in hun vrije tijd al best lichamelijk actief bezig; moeten zij dan daarnaast nog dagelijks een half uur sporten?

Meer bewegen in de meeste gevallen ook beter, maar het is handiger om te kijken naar het aantal stappen dat iemand zet om te bepalen of hij of zij voldoende beweegt op een dag.

De Japanse arts Yoshiro Hatano concludeerde dat de gemiddelde mens zo’n 6000 stappen per dag zet op een normale dag. Dus in huis, op het werk, boodschappen doen of een wandelingetje maken met de hond.

Maar dan hebben we het dus nog niet over de extra beweging, dat half uurtje matig tot intensief bewegen, dat ook dagelijks nodig is om gezond te leven.

Als je een half uur stevig doorwandelt (matig bewegen), komt dat neer op zo’n 4000 stappen.

Als we vervolgens de twee getallen bij elkaar optellen: 6000 stappen die je al zet zonder er veel moeite voor te doen, plus 4000 stappen waarbij je wat bewuster beweegt en harder werkt, maakt totaal 10.000 stappen per dag die je dus moet zetten om gezond te blijven.

De effecten van 10.000 stappen per dag

Heb jij het wel eens bijgehouden hoeveel stappen je op een dag zet? Dat kan bijvoorbeeld als er op je telefoon een stappenteller zit, maar dan moet je wel je telefoon continu op zak hebben.

Het is misschien vanzelfsprekend dat hoe meer je beweegt, hoe gezonder je bent, maar wat zorgt er nou precies voor dat je gezonder leeft als je aan die magische 10.000 stappen per dag komt?

Je bloedsuikerspiegel is stabieler

Actieve mensen die dagelijks zo’n 10.000 stappen zetten, merken na een maaltijd een veel lagere glucose- en insulinereactie in het bloed dan inactieve mensen.

Voor inactieve mensen is die reactie veel groter; er vinden grote schommelingen plaats in het glucose- en insulinegehalte in het bloed, wat op lange termijn diabetes kan veroorzaken, evenals het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Je brein wordt behendiger

Dagelijkse matige lichaamsbeweging en dus het behalen van die 10.000 stappen per dag, zorgt in het brein voor meer vermogen om nieuwe taken te leren, nieuwe hersencellen te laten groeien en cognitieve achteruitgang te voorkomen.

Dat heeft te maken met het feit dat een oefening als lopen de groei van nieuwe cellen in de hippocampus stimuleren; dit is juist het gebied van de hersenen dat emotie en geheugen reguleert.

Lees ook: Fitness oefeningen voor thuis; van armen, benen, buikspieren tot cardio

Je hart wordt sterker

Meer bewegen zorgt voor een groter slagvolume in het hart: dat is de hoeveelheid bloed dat het hart per slag pompt. Bij mensen die weinig bewegen is dat slagvolume aanzienlijk minder. Iemand met een sterk hart loopt minder risico om vroegtijdig te overlijden of ziek te worden.

Je krijgt een robuuster metabolisme

Bij mensen die weinig bewegen, worden calorieën vaak opgeslagen als vet of in de spieren of lever. Mensen die actief zijn en dagelijks 10.000 stappen of meer behalen, hebben een ander metabolisme waarbij het lichaam op een andere manier wordt gebruikt om belangrijke systemen te voeden.

Je raakt meer toegewijd

Je zult merken dat het behalen van die 10.000 stappen steeds gemakkelijker gaat, en wilt dit blijven volhouden. Daarom ga je pas naar bed wanneer die 10.000 stappen zijn behaald, desnoods ga je er nog een paar rondjes voor rennen.

Het voelt goed om een dergelijk doel te behalen! Als het je lukt om 10.000 stappen op een dag te zetten, zul je merken dat je dit graag de volgende dag weer wilt halen.

Enkele tips om dagelijks jouw doel van 10.000 stappen te behalen

  • Begin klein: draag jouw activity-tracker (hier) op een normale dag en kijk dan hoeveel stappen je normaal gesproken al zet. Als dat slechts 5000 is, is het niet reëel om te verwachten dat je vanaf dat moment dagelijks het dubbele aantal stappen gaat zetten. Neem kleine stapjes en je zult merken dat het steeds beter gaat!
  • Doe het samen: misschien heb je wel een vriend of vriendin die ook graag meer wil bewegen? Spreek dan samen af om te wandelen om aan die extra stappen te komen. Ook motiveer je elkaar door je goede resultaten met elkaar te delen.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap: extra stappen!
  • Ga lopen in plaats van met de fiets of auto: nog meer extra stappen! Bovendien verbrand je met wandelen best veel calorieën, maar begint de vetverbranding pas na zo’n minuut of 20.
  • Ga wandelen in je pauzes: je kunt makkelijk even een ommetje maken. Op kantoor zit je vaak al de hele dag, dus is de frisse lucht ook even fijn! In natuurlijk kun je dit gezellig samen doen met je collega’s.
  • Voorkom stilzitten: zorg dat je elk uur even van de bank of van je stoel af komt, ook al ben je thuis of op kantoor druk aan het werk. Ga even naar het toilet, een kopje koffie halen, iets vragen aan een collega of doe tussendoor iets kleins in het huishouden. Zo blijf je in beweging!
Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *